Birkebeinerrennet eller «Birken» som det oftest kalles, er kanskje Norges mest kjente skirenn. Rennet går fra Rena til Lillehammer og strekker seg over 54 km. Løpet er en årlig tradisjon med en spennende historie bak, og i 2020 skal løpet holdes for 82. gang. Løpet er åpent for alle, så lenge en er fylt 16 år. Løpet er hardt, men du vil føle deg både stolt og sprek når du får se vakker natur og majestetiske fjell på veien.

Rennet blir mer og mer populært for hvert år. Når løpet startet i 1932 var det kun 155 deltakere, mens i 2019 var det hele 9 414 deltakere. Rennet er en opplevelse du vil huske for livet. Du kan bli med bare for deg selv, eller du kan stille for å konkurrere blant de beste, uansett må du bære en sekk som veier minst 3.5 kg. Uansett bakgrunnen for at akkurat du stiller, så er det en opplevelse som er verdt strevet.

Historien bak Birken

Birken er ikke bare en vakker tur og et spennende renn, men historien bak er også helt unik. Rennet baserer seg på et sagn fra 1200-tallet. På den tiden var det borgerkrig i Norge og flere ønsket å ta over kongedømmet fra Haakon Sverresøn. Da han døde i 1204 og etterlot seg en to år gammel sønn, Haakon Haakonsøn, så de en mulighet for å ta kongedømmet ved å fjerne den eneste arvingen etter Haakon Sverresøn.

Noen Birkebeinere ønsket å hjelpe å få barnet i sikkerhet og da måtte de til Nidaros. Da de kom til Lillehammer turte de ikke ta den normale veien så de stod på ski over fjellet til Østerdalen, hvor de ble tatt godt imot og fikk vite veien videre. Turen var hard med mye hardt vær, men de kom seg fram og Haakon Haakonsøn ble konge. Sekken på 3,5 kg som skal bæres i løpet representerer kongssønnen.

Praktisk informasjon

Før løpet er det noen ting du bør huske på. Etter at du har meldt deg på får du vite hvor og når du skal hente startnummer (dette kan også endres hvis du er tidlig ute). Du bør også være tidlig ute dersom du trenger overnatting da det raskt blir fullt. Under løpet dukker det opp mat- og drikkestasjoner med jevne mellomrom, i tillegg til start og mål. Her får du blant annet sportsdrikk, brus, saft, pølse, skinke, banan og mye mer.

Dersom du ønsker å være med på rennet, men ikke er sikker på om du klarer alle 54 km, så er det flere forskjellige løyper du kan ta, blant annet Ingalåmi (for jenter) eller StafettBirken. Det er også egne løp for barn og ungdom, BarneBirken for dem mellom 0 og 11 år, og UngdomsBirken for dem mellom 12 år og 15 år – på 15 km. I UngdomsBirken bærer alle en sekk på 1,5 kg istedenfor 3,5 kg.

Birken til fots eller med sykkel

Dersom ski ikke er helt din greie, men du fortsatt ønsker å oppleve Birken, så er dette helt mulig. Det er to forskjellige renn for fotturer, en på 27 km og en på alle 54 km. Det er også flere ritt å velge mellom for deg som ønsker å sykle, fra HalvBirken på 41 km til UltraBirken på 112 km, det er også et eget alternativ for ungdom. Du kan til og med gå SkøyteBirken på 54 km.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om Vasaloppet

June 28, 2019

Marcialonga

June 28, 2019