Petter Northug er en av de største skistjernene vi har hatt her til lands. Langrennsløperen ble født i 1986 og vokste opp i Mosvik i Nord-Trøndelag. Her representerte han Strindheim IL. I 2006 slo han gjennom, og han er i dag kjent som en av de beste skiløperne når det kommer til spurt. Northug la opp som langrennsløper i desember 2018, men har sikret seg en plass i alle langrenns-entusiasters hjerter med sin småfrekke humor og imponerende resultater.

Totalt har Petter Northug vunnet så mye som 13 VM-gull, og av disse er sju individuelle. Den tidligere toppidrettsutøveren har vunnet samtlige VM-distanser i løpet av sin karriere. På toppen av dette kan han skilte med to OL-gull samt 38 individuelle seire i verdenscupen. Sammenlagt vant han verdenscupen i både 2009/2010- og 2012/2013-sesongen. Northug er også tilkjent seieren i 2015-sesongens Tour de Ski, fordi vinneren Martin Johnsrud Sundby brukte astmamedisinen sin feil og ble fratatt seieren.

Hvordan det hele begynte

Northug vokste opp i Mosvik, nærmere bestemt i Framverran, sammen med foreldrene sine May Fredly Northug og John Northug. Han har også to yngre brødre som også er aktive innen skisporten, nemlig Even og Tomas Northug. I 2002 flyttet Petter Northug til Steinkjer der han gikk på skigymnas, og gikk for Henning Skilag. Der fikk han kontakt med treneren Audun Kolstad. I 2004 deltok Northug i Junior-VM i Stryn, der han kom på sjetteplass innen sprint fristil.

Northug flyttet til Meråker i 2005, og fortsatte treningen med Stig Rune Kveen og Frode Estil. I 2006 ble Petter norgesmester i 30-km dobbel jaktstart, og han slo Frode Estil i spurtfasen. I tiden som fulgte vant han flere spurter og sikret gull. Likevel fikk han ikke plass i Norges Vinter-OL-tropp i 2006. Den 8. mars 2006 feiret Northug sin første seier i verdenscuprennet, og ble med det tidenes yngste vinner av rennet. I årene som kom skulle Northug ta mange gull, også for landslaget!

Videre opp- og nedturer

I sesongen 2013/2014 forlot Northug landslaget og startet sitt eget private lag med Coop som sponsor. Grunnet sykdom ble oppladningen til sesongen ikke optimal, og han havnet på en tredjeplass i sammendraget, med to gunstige etappeseire. I tiden som fulgte hadde Northug både opp- og nedturer, men det er definitivt oppturene vi husker best. Hvem har vel ikke fått høy puls av å se Northug spurte mot Alex Harvey eller Dario Cologna? Northug vet virkelig å skape spenning!

Når Northug har vært i form har han stort sett vunnet gull, og slike øyeblikk blir som regel uforglemmelige. Dessverre har Northug tidvis vært rammer av sykdom og vært uheldig med oppladningen, noe som har ført til «dårlige» resultater innimellom. I sesongen 2015/2016 var han ikke med i noen mesterskap, men han vant Drammen-sprinten og kom på andreplass i verdenscupen sammenlagt. Den siste internasjonale seieren ble i Drammen. I 2016/2017 bommet Northug på oppkjøringen nok en gang.

Bilulykken i 2014

Alle har uheldige øyeblikk der dumme valg blir tatt, og det samme gjelder Petter Northug. I 2014 krasjet Northug bilen sin, en Audi A7, like i nærheten av hjemmet sitt på Byåsen. Det viste seg at han var påvirket av alkohol (han hadde 1,65 i promille) da ulykken skjedde, og medpassasjeren fikk brudd på kragebenet. Northug forlot ulykkesstedet, men ble funnet hjemme av politiet. Saken fikk svært mye oppmerksomhet i mediene, og det endte med 50-dagers fengsel og 185 000 kroner i bot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maiken Caspersen Falla

June 28, 2019