Johannes Høsflot Klæbo ble født i Oslo den 22. oktober 1996. Han er norsk langrennsløper og har i ung alder gjort seg bemerket i idretten. Da han var fem år flyttet han og familien til Trondheim der han vokste opp og bor den dag i dag. Han gikk på Heimdal videregående skole og studerer per i dag økonomifag ved NTNU i Trondheim. Familien er tett forbundet med skikarrieren hans blant annet med en morfar som trener, faren som manager og moren som regnskapsfører.

Han er i dag med i Norges elitesprintlag og representerer Byåsen Idrettslag. Treneren hans er morfaren Kåre Høsflot. Han annonserte i april 2018 forholdet med kjæresten Pernille Døsvik som han nå planlegger å bli samboer med. Klæbo har også drevet en YouTube-kanal der han gir seerne et blikk inn i hverdagen til en toppidrettsutøver der han blant annet annonserte forholdet. Klæbo er også fotballinteressert og spiller for Astor fotballklubb. I OL i Pyeongchang ble han den yngste vinneren i langrenn for herrer.

Yngste langrennsløper til å vinne OL-gull

Johannes Klæbo har i ung alder slått flere rekorder. Den unge trønderen fikk hele tre OL-gull i OL i Pyeongchang i 2018, i en alder av 21 år og 114 dager. Da vant han det første gullet og ble med det den yngste mannlige utøveren til å vinne i denne grenen noensinne. Med dette slo han de tidligere rekordholderne svenske Gunde Svan fra Sarajevo i 1984 og før han norske Thomas Alsgaard fra OL på Lillehammer i 1994.

Klæbo startet karrieren tidlig da han deltok og vant flere grener i junior-NM i 2014. Fra 2016 startet han i seniorklasse i verdenscupen, der han raskt markerte seg med tredjeplass i verdenscupen i første renn i Kuusamo 2016/2017. I februar 2017 tok han sin første verdenscupseier og i mars samme år vant han sprintcupen totalt og stod dermed som yngste vinner av cupen gjennom tidene. I verdenscupen 2017/2018 vant han fire av fire mulige før han nådde OL i Pyeongchang i 2018.

Dømt for trafikkulykke

6. mars 2019 ble Klæbo dømt for å ha forårsaket en trafikkulykke. Saken fikk mye oppmerksomhet i media, og mange vil nok tenke tilbake på Petter Northugs ulykke i 2014 (da han kjørte av veien etter å ha kjørt i beruset tilstand). I ulykken Klæbo var en del av ble blant annet en tolv år gammel jente skadet. Klæbo fikk derimot en kortere straff på 16-dagers betinget fengsel og medfølgende bot på 10 000 kroner. Klæbo mistet også retten til å kjøre i ni måneder.

Årsaken til ulykken var at Klæbo var uoppmerksom og ikke fikk med seg at bilen foran stoppet for en fotgjenger. Ved en feil tråkket Klæbo på gassen i stedet for bremsen og endte dermed med å kollidere i bilen foran. Klæbo erkjente straffeskyld og godtok dommen umiddelbart, noe han også fikk strafferabatt på åtte dager for. Klæbo valgte å ikke kommentere til pressen etter dommen, noe han også hadde varslet om i forkant. Saken har siden fått lite oppmerksomhet i media siden.

Karrieren fremover

Klæbo forbereder seg til neste vintersesong til tross for uenighet i forbindelse med signering av utøveravtalen hos Norges Skiforbund i forkant av blant annet Oslo Skishow og samling. På siden av skikarrieren satset nylig Klæbo på en hårpleie-serie kalt «Hufs», i tillegg til å skaffe seg en hytte han skal bruke til trening. Til vinteren er Klæbo for første gang innstilt på å prøve høydetrening. Klæbo får hjelp av den erfarne høydeløperen Petter Northug i opptreningen til dette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Holmenkollmarsjen

June 28, 2019