Holmenkollmarsjen er et populært skirenn på 25 km eller 55 km fra Sørkedalen med mål i Holmenkollen i Oslo. Løpet har blitt arrangert hvert år i februar eller mars siden 1974, med noen avlysninger, det vil si at løpet skal arrangeres for 45. gang i mars 2020. Når løpet ble arrangert for første gang, var det 2 424 påmeldt. I 2019 var det hele 2 587 påmeldt i begge løpene til sammen. Dette er en stor begivenhet.

Siden løpet ble arrangert for første gang, har antallet deltakere hatt både oppturer og nedturer. På slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet hadde rennet sitt høydepunkt med både syv og åtte tusen påmeldte. Så, på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet måtte dessverre rennet avlyses tre ganger på rad på grunn av dårlig vær. Etter dette sank deltakertallet betydelig, med kun 1 380 påmeldte i 1993. Siden den gang har rennet igjen vokst seg opp igjen.

Løypene

Før rennet fikk ny løype i 2011, startet rennet i Hakadal. Løypen gikk videre i vakkert åpent terreng og så inn i Nordmarka. Løypen fulgte så skogsbilveien store deler av løypen. Siste del av løypen går forbi Tryvann før den går inn til Holmenkollen og inn på Holmenkollen Skistadion som er mål. I løpet av løypen var det en stigning på 310 meter. På veien kunne du nyte vakker norsk natur mens du går i vei på skiene dine.

Fra 2011 ble denne løypen endret, målet var fortsatt det samme, men starten ble endret. Hovedgrunnen til at løypen ble endret var på grunn av at rennet ble avlyst flere ganger på rad grunnet for lite snø, og de ønsket en løype hvor det var større sikkerhet for snø. Rennet starter nå i Sørkedalen. De som skal gå alle 55 km starter helt inne i Sørkedalen med Skansebakken, mens de som skal gå den korte løypen starter i Elveli.

Deltakere

Når du melder deg på får du startnummer og du kan logge deg inn på din brukerprofil på nettsiden deres. Det er også muligheter for å kjøpe andre sine startnummer dersom noen ikke lenger skal stille, dette kan blant annet gjøres på Finn.no. Den 5. februar blir puljene bestemt og dette gjøres gjennom «seeding». Seeding betyr at de som er omtrent på samme nivå skal starte i samme pulje, dette gjøres for at rennet skal gå enklest for seg.

Seeding kan skje på tre forskjellige måter. Dersom du har deltatt i rennet tidligere skjer det automatisk ved å se på resultatene fra løpet eller løpene du har vært med i før. Dersom du har stilt i andre renn før, kan du legge inn disse og tidene dine slik at de kan vite hvilken gruppering du skal starte i. En annen måte er at du selv kan velge hvor lang tid du antar du vil bruke på rennet.

Hvordan melde deg på?

Hvis du ønsker å bli med på Holmenkollrennet, må du først melde deg på og få et startnummer. Det kan du gjøre på nettsiden deres. De åpner for at folk kan melde seg på midt i oktober året før de skal stille. Det er også mulig å melde på grupper – skulle du for eksempel ønske å melde på hele bedriften din er dette også mulig. For å finne priser og mer informasjon, kan du sjekke nettsiden deres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Marcialonga

June 28, 2019