Marcialonga er et skirenn som foregår i Italia, rennet er sammen med Vasaloppet det skirennet utenfor Norge som flest nordmenn deltar i. I 2018 var det faktisk hele 2 000 nordmenn som deltok, av 7 000 deltakere totalt. Rennet er 70 km langt, eller du kan velge å gå det via den kortere løypen på 45 km. Rennet arrangeres i den nydelige provinsen Trento helt nord i Italia. Provinsen er fylt med vakre småbyer kjent for sin arkitektur, samt vakker natur med både høye fjelltopper og store grønne sletter.

  • Mange norske deltakere
  • Distanse: 70 km – eventuelt 45 km

Løypen

Som nevnt tidligere kan du velge mellom to forskjellige distanser, den lengste er på 70 km og den korteste er på 45 km. Begge starter i byen Moena, og de ender på forskjellige steder. Den lengste ender i Cavaleze, mens den korteste ender i Predazzo. Uansett hvilken løype du velger, vil du gå gjennom flere tettsteder, landsbyer i tillegg til åpen natur. Dette er positivt siden du får variert utsikt og du får sett mye spennende og fint på turen. Du vil også bli heiet fram av lokale på sidelinjen.

Den lengste løypen har fire ganger, i 2003, 2007, 2015 og 2017 blitt forkortet på grunn av lite snø og dårlige forhold, den har da vært på 54 km isteden for 70 km. Rekorden holdes av svensken Jerry Ahrlin og den er på 02.49.10. Rennet er veldig populært internasjonalt og nordmenn hadde i 2012 faktisk flere påmeldte enn Italia selv. Løpet arrangeres hvert år den siste søndagen i januar, og det har blitt arrangert helt siden 1971, med unntak av fire ganger hvor det har blitt avlyst på grunn av dårlige værforhold.

Praktisk informasjon

Når du skal delta i et renn som er såpass langt borte, er det en del du må tenke på. Når det gjelder hvordan du skal komme deg dit har du to alternativer, du kan komme deg dit på egen hånd eller kjøpe en pakke som inkluderer alt. Hvis du reiser på egen hånd kan du fly til enten München eller Milano, og så leie bil der og kjøre omtrent 30 mil til Cavalese. Dersom du ønsker alt booket og klart i ett, kan du bestille gjennom ett av de mange selskapene som arrangerer sportsreiser.

Når du stiller i løpet har du gjerne med deg en del ting, som klær og slikt du skifter underveis, samt ski. Dette har arrangørene en løsning på, og de ordner med transport for tingene dine mens du går i løypen. Slik at når du kommer i mål er alle tingene dine der og venter på deg. I målområdet kan du både dusje og skifte, og det er til og med et spisested der hvor du kan spise deilig autentisk italiensk mat som pizza eller pasta etter den lange turen.

Marcialonga til fots, på ski eller sykkel

Dersom du har lyst å oppleve de vakre løypene til Marcialonga, men du ikke er så glad i å gå på ski, så finnes det fortsatt muligheter for deg. Det arrangeres både et løp og et sykkelritt. I sykkelrittet kan du velge mellom to løyper, én på 80 km med 2 488 meter stigning, eller 135 km med 3 900 meter stigning. Ønsker du å være med i løpet til fots er det kun én bane, og den er på 26 km med 305 meter stigning totalt i løypen.

ID: ski-nm2011.no-5

Holmenkollmarsjen – et tradisjonelt skirenn

Holmenkollmarsjen er et skirenn som starter i Sørkedalen og som går til Holmenkollen. Les mer her!

Holmenkollmarsjen

Holmenkollmarsjen er et populært skirenn på 25 km eller 55 km fra Sørkedalen med mål i Holmenkollen i Oslo. Løpet har blitt arrangert hvert år i februar eller mars siden 1974, med noen avlysninger, det vil si at løpet skal arrangeres for 45. gang i mars 2020. Når løpet ble arrangert for første gang, var det 2 424 påmeldt. I 2019 var det hele 2 587 påmeldt i begge løpene til sammen. Dette er en stor begivenhet.

Siden løpet ble arrangert for første gang, har antallet deltakere hatt både oppturer og nedturer. På slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet hadde rennet sitt høydepunkt med både syv og åtte tusen påmeldte. Så, på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet måtte dessverre rennet avlyses tre ganger på rad på grunn av dårlig vær. Etter dette sank deltakertallet betydelig, med kun 1 380 påmeldte i 1993. Siden den gang har rennet igjen vokst seg opp igjen.

Løypene

Før rennet fikk ny løype i 2011, startet rennet i Hakadal. Løypen gikk videre i vakkert åpent terreng og så inn i Nordmarka. Løypen fulgte så skogsbilveien store deler av løypen. Siste del av løypen går forbi Tryvann før den går inn til Holmenkollen og inn på Holmenkollen Skistadion som er mål. I løpet av løypen var det en stigning på 310 meter. På veien kunne du nyte vakker norsk natur mens du går i vei på skiene dine.

Fra 2011 ble denne løypen endret, målet var fortsatt det samme, men starten ble endret. Hovedgrunnen til at løypen ble endret var på grunn av at rennet ble avlyst flere ganger på rad grunnet for lite snø, og de ønsket en løype hvor det var større sikkerhet for snø. Rennet starter nå i Sørkedalen. De som skal gå alle 55 km starter helt inne i Sørkedalen med Skansebakken, mens de som skal gå den korte løypen starter i Elveli.

Deltakere

Når du melder deg på får du startnummer og du kan logge deg inn på din brukerprofil på nettsiden deres. Det er også muligheter for å kjøpe andre sine startnummer dersom noen ikke lenger skal stille, dette kan blant annet gjøres på Finn.no. Den 5. februar blir puljene bestemt og dette gjøres gjennom «seeding». Seeding betyr at de som er omtrent på samme nivå skal starte i samme pulje, dette gjøres for at rennet skal gå enklest for seg.

Seeding kan skje på tre forskjellige måter. Dersom du har deltatt i rennet tidligere skjer det automatisk ved å se på resultatene fra løpet eller løpene du har vært med i før. Dersom du har stilt i andre renn før, kan du legge inn disse og tidene dine slik at de kan vite hvilken gruppering du skal starte i. En annen måte er at du selv kan velge hvor lang tid du antar du vil bruke på rennet.

Hvordan melde deg på?

Hvis du ønsker å bli med på Holmenkollrennet, må du først melde deg på og få et startnummer. Det kan du gjøre på nettsiden deres. De åpner for at folk kan melde seg på midt i oktober året før de skal stille. Det er også mulig å melde på grupper – skulle du for eksempel ønske å melde på hele bedriften din er dette også mulig. For å finne priser og mer informasjon, kan du sjekke nettsiden deres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Birkebeinerrennet

June 28, 2019

Holmenkollmarsjen

June 28, 2019