Vasaloppet er et av de mest velkjente og historiske arrangerte løpene i hele Norden. Er du egentlig en ekte sportsentusiast med mindre du har deltatt i Vasaloppet én eller flere ganger? Den første søndagen i mars samles tusenvis i Dalarna for å konkurrere i langrenn langs den 90 km lange strekningen.

Nordmenn er svært glade i dette langrennløpet, og herreklassen har blitt vunnet av en nordmenn 10 ganger siden det første løpet i 1922. Kvinneklassen har blitt vunnet av nordmenn tre ganger, i 2012 ved Vibeke Skofterud og i både 2013 og 2014 ved Laila Kveli.

  • Startet i 1922
  • Første søndag i mars i Dalarna
  • Strekning: 90 km

Historie

Vasaloppet er ikke bare et historisk løp kun på grunn av sin nesten 100 år gamle historie. Vi er faktisk nødt til å dra tilbake til 1521 for å dekke Vasaloppet sin historie. På denne tiden ble Gustav Eriksson, en svensk motstander av Kalmarunionen under danske Christian II, tatt til fange i København. Christian II fryktet et opprør og inviterte sine motstandere til fest i Stockholm, en fest som viste seg å bli et blodbad. Samtidig klarte Eriksson å flykte fra fangenskap og rømte mot Norge via Dalarna, hvor han fikk god beskyttelse.

Historien om Gustav Eriksson førte til et opprør mot det danske styret. To år senere, i 1523, ble Gustav Eriksson kronet til Svensk konge og ble kjent som Gustav Vasa. Løpet er til for å minnes flukten til Gustav Vasa, og det første løpet ble arrangert den 19. mars 1922 hvor 112 deltagere gikk i mål. Etter at en kvinne gikk løpet i 1923 ble det innført et forbud mot kvinnelige deltagere. Forbudet ble opphevet i 1981, året etter at det ble avslørt at en kvinne hadde kledd seg ut og deltatt i løpet.

Rennet i dag

Vasaloppet er fortsatt den dag i dag de samme 90 km som skal representere Gustav Vasa sin flukt gjennom Dalarna mellom Sälen og Mora. Men istedenfor kun dette ikoniske løpet, har vi nå en hel Vasalopp-uke. Gjennom denne uken gjennomføres det en hel rekke ulike renn i ulike klasser med ulike distanser. Dette har gjort at Vasaloppet ikke bare trekker til seg profesjonelle idrettsfolk og langrennsløpere, men også skientusiaster og hobbyutøvere. Alle løpene leder alltid opp mot det store Vasaloppet som avslutter Vasalopp-uken, alltid på den første søndagen i mars.

I løpet av Vasalopp-uken vil du finne noe for alle. De yngste deltakerne i Vasalopp-uken er kun 9 år gamle og deltar i UngdomsVasan på 3, 5, 7 eller 9 km. Det finnes også en Stafett, kalt StafettVasan, på 9, 14, 19 eller 24 km for deltakere ned til 12 år. Deltakere i det krevende Vasaloppet må ha fylt minst 19 år. Dersom du ikke er en skiperson må ikke dette stoppe deg fra å delta i Vasaloppet. Selv om Vasaloppet er kjent som et skirenn, arrangeres det også sykkelrenn og løp til fots andre deler av året på samme strekning.

Bli med i løpet!

Hvorfor ikke bli med i Vasaloppet selv? Det kreves mye trening for å bli med i dette krevende løpet. Vi anbefaler å først delta i en av de korte strekningene på 30 km eller 45 km. For den ekstreme sportsentusiasten anbefaler vi å gjennomføre Vasaloppstrippelen, som betyr at du gjennomfører Vasaloppet på både ski, sykkel og til fots på kun ett kalenderår. For informasjon om årets renn, kalender og aktuell og oppdatert informasjon om gjennomføring eller påmelding, anbefaler vi å besøke rennets offisielle nettside, Vasaloppet.se. Vi håper på å se deg og flere nordmenn i løpet, og kanskje på pallen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skisport i Norge

June 28, 2019

Birkebeinerrennet

June 28, 2019