Langrennsløperen Eirik Brandsdal er født i 1986, og er fra Oslo. Han representerer Kjelsås IL, og har i større deler av karrieren vært mest kjent som sprinter. Han kom på sprintlandslaget første gang i sesongen 2010/2011, og var dermed med på sprinten i VM i Oslo. Han har også to gull fra NM i sprint fra 2011 og 2012, en lagsprint som han vant sammen med Øyvind Fjeld Moen i 2016, og gull fra femmila i NM i Harstad i 2015. Nedenfor er en oversikt over noen av Brandsdals fem første verdenscupseire, alle i sprint:

  • Otepää, 2011
  • Milano, 2012
  • Drammen, 2012
  • Stockholm, 2012
  • Kuusamo, 2013

Fra junior til tidlig senior

Eirik Brandsdal var ingen kjempesuksess som juniorløper, men deltok i Verdensmesterskapet for U23 i Kranj, Slovenia i 2006, hvor hans beste resultat ble en 11. plass i sprinten. I U23-VM i Malles i Italia ble bestenotering 2. plass i sprintprologen, men han endte på 14. plass i sprinten. Han deltok imidlertid i New Zealand sitt mesterskap i Snowfarm i 2005 og endte på tredjeplass. Hans debut i verdenscupen kom i Drammen i 2007, hvor han deltok i klassisk sprint og endte på 29. plass. I hans andre forsøk i verdenscupen, også i Drammen året etter, forbedret han resultatet til 11. plass.

Sesongen 2008/2009 gjorde Brandsdal en bedre figur i verdenscupen. Han gjorde det bra i flere av sprintene han startet i; 8. plass i Lahti, 6. plass i Validentro, og 13. plass i Düsseldorf. I Düsseldorf startet han også i teamsprinten sammen med Øystein Pettersen for Norges andrelag, og endte på 7. plass i finalen. Sesongen etter viste Brandsdal at han kan mer enn sprint, og imponerte med en 4. plass i femmila i NM på Tolga. På Tolga vant han og Stian Hallén sølv på lagsprinten, slått av Strindheim med Petter og Tomas Northug i fotofinish.

På sprintlandslaget

I sesongen 2010/2011 ble han en del av sprintlandslaget, og åpnet med en andreplass i sprinten i sesongåpningen på Beitostølen, til tross for røket korsbånd i april. I januar vant han sin første verdenscupseier foran Ola Vigen Hattestad og Nikita Kruikov (olympisk mester i sprint fra Vancouver 2010). Dette gjorde han aktuell for sprinten i VM i Oslo, hvor han kom seg til finalen og endte på en 17. plass. Han startet også i 30 km under VM, men endte som nummer 65. I 2012 vant han sprinten i NM på Voss og verdenscupen i Drammen drøye fem uker senere.

I sesongen 2011/2012 kom Brandsdal på 4. plass i sprintcupen sammenlagt, og i sesongen 2013/2014 kom han som nummer to bak Ola Vigen Hattestad. Han tangerte dette resultatet året etter, denne gangen bak Finn Hågen Krogh. I NM i 2015 viste han nok en gang at han er en sterk distanseløper ved å vinne gull på femmila i Harstad over et halvt minutt foran Didrik Tønseth og Hans Christer Holund. I forrige sesong (2018/2019) vant han tredjeplass i verdenscupen i sprint sammenlagt. Per 2019 har Brandsdal 9 verdenscupseire, alle i sprint.

Studier

Eirik Brandsdal studerte Energi og miljø ved NTNU i Trondheim, hvor han bodde, men tok permisjon fra studiene da han ble medlem av landslaget i sprint i 2011. Høsten 2018 begynte han på en mastergrad i Industriell økonomi på Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet i Ås, etter å ha flyttet tilbake til Oslo, men han sier at han fortsatt ønsker å satse ett hundre prosent på langrenn. Han har fått plass på sprintlandslaget også for sesongen 2019/2020, og vi håper på gode resultater for Brandsdal også i den kommende sesongen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *