Skisporten er en viktig del av norsk kultur, og nordmenn elsker ski både i konkurransesammenheng på TV, på fritiden og som treningsmetode. Det sies at nordmenn blir født med ski på beina, noe som sikkert stemmer for en del av oss. Andre står ikke på ski selv, men synes kanskje det er ulidelig spennende å følge med på TV når de store skistjernene konkurrerer om gullet i beste sendetid. Du har garantert hørt om de største stjernene!

Marit Bjørgen, Petter Northug, Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo, Oddvar Brå, Bjørn Dæhlie, Ole Einar Bjørndalen og Odd-Bjørn Hjelmeset har alle gitt oss uforglemmelige øyeblikk i skikonkurranser på TV. Norge er god på ski, og det er nok derfor vi liker å se på sporten, som i internasjonal sammenheng ikke er spesielt stor. Det er noe nasjonalromantisk over det å suse av gårde på ski i puddersnø, og mange gjenskaper skigleden i påskefjellet med en Kvikk Lunsj i ryggsekken.

Hva er egentlig ski?

Dette virker kanskje ganske åpenbart, spesielt dersom du er nordmann. For å forklare det enkelt, er ski et langt og smalt fremkomstmiddel som glir – vanligvis på snø – med opphøyd tupp. Det brukes stort sett én ski på hvert ben, og for å holde balansen blir det brukt to skistaver som holdes i hendene. Disse stavene er også en sentral del av fremdriften. Skiløpere bruker også spesiallagde støvler som kan festes i skiene, ettersom skiene har fester for sko.

Opprinnelig ble ski laget av tre, men i dag blir de stort sett laget av kunststoffer og karbon. Dette gjør skiene langt lettere, noe som er spesielt viktig i sammenhenger der det konkurreres. Det er også viktig å bruke god smøring på skiene, da dette gir bedre glid og fremdrift på snøen. Det er kanskje ikke så rart at det norske landslaget på ski har egne skismørere som sørger for at skiene alltid skal ha best mulig glid på føret?

Ulike skigrener

Ski er så mye mer enn bare langrenn, selv om dette nok er den grenen innen skisporten som er mest kjent, og som nordmenn oftest bedriver selv – gjerne på påskefjellet. Det finnes også en form for langrenn med skyting på blink, noe som kalles skiskyting. I tillegg finnes det slalåm og alpin, der skiutøveren står på ski i en bratt bakke med ulike former for hindringer som skal passeres. På toppen av det hele finnes skihopping og skiflygning, der utøveren hopper utfor en avsats.

Det er heller ikke likegyldig hva slags ski du har på beina. Det finnes ulike ski til de ulike formene for skisport, og langrennsski er som regel mye smalere og lengre enn ski som brukes innen alpint. Alpine ski har også selvutløsende sikkerhetsbindinger, mens langrennsski og telemarksski har tåbindinger, og hoppski har hælbindinger. Det å stå på ski er med andre ord noe som krever litt forberedelser dersom du ønsker et best mulig resultat, og best mulig fremdrift.

Hva finner du på denne siden?

Her på Ski-nm2011.no vil du finne mange spennende artikler og guider der du blir bedre kjent med skisporten. Du vil blant annet kunne bli bedre kjent med populære utøvere som Petter Northug, og lære mer om hvordan skieventyret startet for de enkelte. Forhåpentligvis vil dette gi deg en bedre forståelse for hvorfor skisporten har fått en så viktig plass i nordmenns hjerter, generasjon etter generasjon. Vi kommer aldri til å gå lei av ski og spennende skikonkurranser på TV. Vil du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om Vasaloppet

June 28, 2019